• I had a dream

  9 november 2022

  Verrek, dacht ik toen ik het schrijven ontdekte en er niet mee kon stoppen. Dit deed ik als kind ook al! Dan schreef ik allerlei zielige of enge verhalen en las die aan kinderen uit de buurt voor. En op school kreeg ik voor opstellen altijd hoge cijfers. 

  Als negenjarige leek schrijven mij te hoog gegrepen, dus vroeg ik aan mijn vader: ‘Bestaat het beroep ideeën verzinnen voor schrijvers?’ 

  ‘Nee,’ antwoordde hij, ‘dat soort beroepen bestaan niet.’ Dat was even een zure appel, maar na een minuut kwam er een ander idee op. ‘Dan wil ik illustrator worden of striptekenaar. Dan kan ik tenminste nog steeds een verhaal vertellen.’  Waarom was ik dat vergeten?   

  Lees meer >> | 43 keer bekeken

 • schrijven en de overeenkomst met beeldende kunst

  2 november 2022

  ‘Wat zonde dat je niet aan schilderen toekomt!’ roepen vrienden om me heen. 

  Sinds Corona heb ik onder een steen geleefd. Ondanks dat gewicht ben ik gaan schrijven, schrijven, schrijven en nu ligt er dan eindelijk een manuscript, een autobiografisch verhaal van driehonderdvijftig pagina’s waar ik heel veel dagboeknotities van had en ooit een boek over wilde gaan schrijven.

  Ik snap die reactie van mijn vrienden wel. Het komt over alsof ik alles wat ik opbouwde overboord gooi. Toch zie ik het zelf anders en is schrijven voor mij meer een toegevoegde waarde op mijn beeldende werk.

  Welke uitingsvorm je ook kiest om je verhaal te vertellen, het verschil tussen schrijven of schilderen zit niet zozeer in wat je vertelt, maar in het materiaal waarmee je het uitdrukt. Want al schrijvende kwam ik erachter dat mijn verhaal niet anders is dan wat ik wil vertellen met mijn portretten. Dus of je nu schrijft, muziek maakt, of beeldend werkt, alles draait uiteindelijk om het wezen van de maker.

  Lees meer >> | 66 keer bekeken

 • Meer blogs >>