• Waarom verlangen we naar ongerepte natuur?

  28 september 2023

  In de literatuur wordt natuur vaak als symbool gebruikt om verschillende ideeën en thema’s te vertegenwoordigen. Niks nieuws natuurlijk, en ook ik maak hier in mijn manuscript dankbaar gebruik van. Toen ik deze zin in een literair blad las, dacht ik meteen aan de rauwe natuur van IJsland. Ik ben eens gaan nadenken hoe ik in het kort zou kunnen samenvatten waar die voor mij symbool voor staat. Ik denk dat ik er uit ben? De ontembare kracht die er van de gletsjers, de vulkanen en de immense watervallen uit gaat, roept het verlangen op om onoverwinnelijke obstakels of uitdagingen te overwinnen. Ook doet die kracht je verlangen naar avontuur, onafhankelijkheid en de vrijheid om te ontsnappen uit de beperkingen van het dagelijkse leven. 

  Een video-installatie die hier over gaat kun je bekijken door op onderste link te klikken.

  Transition

   

   

  Lees meer >> | 33 keer bekeken

 • Risico‚Äôs van hoogsensitiviteit gecombineerd met thrillseeking

  12 september 2023

  HSP's hebben meestal een diepere verwerking van sensorische en emotionele informatie, terwijl thrillseekers op zoek zijn naar opwinding en nieuwe ervaringen. Hoewel hoogsensitieve personen (HSP's) en thrillseekers over het algemeen tot verschillende persoonlijkheidstypes behoren, kunnen er risico's verbonden zijn aan de combinatie van deze twee persoonlijkheidsknenmerken. De belangrijkste zijn:

  - Overweldiging, angst en chronische stress met emotionele en fysieke uitputting tot gevolg. 

  - Conflict met persoonlijke waarden. (HSP's hechten vaak veel waarde aan diepe, betekenisvolle relaties en innerlijke rust). Het nastreven van opwinding en sensatie kan in conflict komen met deze waarden en tot innerlijke conflicten leiden.

  Het is cruciaal dat individuen zich bewust zijn van hun eigen behoeften en grenzen en zorgvuldig afwegen welke activiteiten geschikt zijn voor hun persoonlijkheid en welzijn.

  Lees meer >> | 87 keer bekeken

 • Wat is jouw drijfveer?

  15 augustus 2023

  Het ontdekken van je juiste drijfveer is een persoonlijk en vaak evoluerend proces. Het gaat erom te begrijpen wat je motiveert, waar je passie ligt en wat je energie geeft in verschillende aspecten van je leven. Enkele stappen die je kunnen helpen je juiste drijfveer te vinden zijn: zelfreflectie, verschillende gebieden verkennen, jezelf korte- en lange termijn doelen stellen, anderen laten vertellen wat jouw sterke punten zijn, terugkerende patronen bij jezelf ontdekken die kunnen wijzen op wat jou motiveert en  ten slotte, open staan voor verandering en experimenteren.

  Je juiste drijfveer ontdekken is een reis, en het is volkomen normaal om onderweg van gedachten te veranderen. Het belangrijkste is om trouw te blijven aan jezelf, te blijven leren en te groeien op basis van wat je ontdekt.

  Lees meer >> | 116 keer bekeken

 • De buitenkant moet glimmen

  10 augustus 2023

  Wanneer iemand zich voortdurend voordoet als iemand die men niet echt is, kan dat verschillende gevolgen hebben. Ik doe even een greep uit de doos: stress en emotionele belasting, verlies van authentieke relaties, mentale gezondheidsproblemen, gevoel van leegte en onvoldaanheid, verlies van eigen identiteit, belemmering van pesoonlijke groei en aantasting van zelfvertrouwen.

  Kortom. Het is belangrijk om met jezelf in contact te blijven en jezelf te accepteren zoals je bent, omdat dit kan leiden tot een gezonder en bevredigender leven.

  Lees meer >> | 121 keer bekeken

 • Dagdromen: de bron van oneindige creativiteit

  24 juli 2023

  Volgens Sigmund Freud was dagdromen en fantaseren te vergelijken met wat schrijvers doen als ze een verhaal bedenken, en een voortzetting van spelen zoals we dat als kind deden: een wereld verzinnen waarin we zelf de hoofdrol spelen. Albert Einstein vatte het goed samen: Logica brengt je van A naar B, maar verbeelding brengt je overal. Over tijd en ruimte hoef je je in ieder geval geen zorgen te maken en kun je eindeloos vertoeven op bijvoorbeeld de maan, zonder daar tonnen voor te hoeven betalen. Je kunt zijn wie je wilt en alles bereiken wat in het dagelijkse leven niet lukt. 

  Lees meer >> | 122 keer bekeken

 • Je bent vrijer dan je denkt.

  28 juni 2023

  Heel veel van wat we doen, hebben we geleerd van mensen waar we vroeger mee te maken hadden. Daarmee zijn ook veel gedragsregels ontstaan, die geënt zijn op de normen en waarden van die anderen. Die gedragsregels zijn ingeprent en gaan niet zomaar weg. Wanneer je je bewust bent dat je een opgelegde gedragsregel toepast, kun je die hooguit omzeilen, maar veel staan op het standje ‘automatisme’ en bepalen nog steeds de keuzes die je nu maakt. 

  Wat helpt is wanneer je jezelf visualiseert als een computer die vol staat met bestanden. Open ze een voor een en vraag jezelf af of de inhoud strookt met wat jij wilt en doet. Hoor je stemmetjes als: dat kun jij niet, je moet niet zeuren of zeggen ze iets anders waardoor ze je in de weg staan, dan bepalen ze niet wie jij bent en donder je ze in je digitale prullenbakje.  Alleen dan kun je jezelf loskoppelen van je verleden.

  Lees meer >> | 152 keer bekeken

 • Nietzsche 123 jaar na zijn dood nog steeds van invloed

  9 juni 2023

   

  Als ik onderstaande gedachtegoed van Nietzsche nu eens op mijn negentiende levensjaar had gelezen, dan had ik tenminste durven vertrouwen dat het wespennest waarin ik me bevond nuttig was voor mijn verdere ontwikkeling. Nog steeds pluk ik de vruchten van die periode en ligt het ver genoeg achter me om de emoties weer op te durven zoeken om mijn verhaal meer verdieping te geven.

  Volgens Nietzsche kan een te veilig leven leiden tot verveling,  middelmatigheid en een gebrek aan betekenis. Hij geloofde dat ware groei en bloei voortkomen uit het aangaan van uitdagingen, het overwinnen van obstakels en het omarmen van risico’s. Hij zag het gevaar als een essentieel onderdeel van het menselijk bestaan en geloofde dat we juist door het onder ogen zien en overwinnen van gevaren onze kracht en potentieel kunnen realiseren.

  Lees meer >> | 161 keer bekeken

 • Het enorme voordeel van dagboeken schrijven

  16 mei 2023

  Vanmorgen vroeg ik me ineens af; worden er in dit digitale tijdperk eigenlijk nog dagboeken geschreven?

  Het zou eeuwig zonde zijn wanneer belangrijke gebeurtenissen uit je leven vervagen en je jaren later niet precies meer weet hoe het zat. Ik heb gedurende een lange tijd  dagboeken geschreven. Dan baal ik over de hiaten in sommige omschreven gebeurtenissen. Aan de andere kant is het dan geweldig leuk om de missende stukjes nieuw leven in te blazen door middel van zintuiglijke ervaringen, hoe je je toen voelde en wat je dacht. Mijn manuscript telt inmiddels meer dan vijfhonderd bladzijdes. Mijn schrijfcoach Hedwig van Lier helpt mij mijn verhaal scherp te houden, door aan te geven waar ik zintuiglijke ervaringen en gedachtes zou kunnen toevoegen of juist weglaten, met als doel dat het verhaal nergens inzakt of juist te snel gaat. Ik word enthousiast van de uitwerking ervan. Alsof je als lezer nog beter het verhaal wordt ingezogen.

    

  Lees meer >> | 135 keer bekeken

 • Hulde aan het katholicisme

  24 april 2023

  Maar niet heus. Nog steeds zijn we bezig met het ruimen van de puinhopen veroorzaakt door het katholieke geloof.  

  Het was ergens in de jaren tachtig dat mijn toen vijfenvijftigjarige moeder naar een programma zat te kijken waarin de paus werd uitgelicht. Met een zalverige blik zei ze: ‘Wat een fantastische man is dat toch. Als je ziet wat hij allemaal voor zijn volk heeft betekend!' Kreun…

  Hoe dubbel kun je als vrouw zijn, om dit te zeggen. Ze was verre van blij met de rol die haar lieftallige paus haar had toebedeeld. Haar identiteit gooide ze de vuilnisbak in en ze gaf zich met voelbare ingehouden woede over aan haar lot als moeder en verlengstuk van haar man. 

  Het is inmiddels 2023 en op scholen zijn ze weer bezig kinderen en jongeren seksuele vorming te geven. Het katholicisme is natuurlijk niet de enige oorzaak waarom dit weer moet, maar toch bedankt, lieve Paus.

  Lees meer >> | 108 keer bekeken

 • Is er iets mis met onze kinderen?

  7 april 2023

  Kinderen met zware psychische klachten, zoals anorexia of suïcidale neigingen, staan soms maanden op de wachtlijst voor jeugdhulp, omdat deze volloopt met hulpvragen vanuit talloze andere jongeren, waarvan men zegt dat die het minder hard nodig hebben.

  Dit roept vragen bij mij op. Op dit moment wordt er zoveel van jongeren verwacht dat ik, bij de gedachte alleen al hoofdpijn krijg. Dat jongeren soms flink lijden, is van alle tijden. Maar de sociale media die bij jongeren van nu prestige en gezien worden afdwingt, de zoektocht van wat ze met hun leven willen, welke beroepskeuze ze moeten maken, wat hun identiteit is, hun seksuele voorkeur, heen en weer geslingerd worden tussen gescheiden ouders, en dan naast alle andere belachelijke hoeveelheid keuzemogelijkheden een op de achtergrond woedende oorlog, die overal voelbaar is. 

  Het kan zijn dat ik nog e.e.a. vergeten ben, maar voor nu vind ik het wel even genoeg. 

  Lees meer >> | 94 keer bekeken

 • Meer blogs >>