Blog
Wil je op de hoogte blijven van mijn blogs? Abonneer je dan op mijn nieuwsbrief.-
Creëert vrijheid van meningsuiting een nieuwe gevangenis?
15 november 2023“Ik ga leven” is een boek geschreven door Lala Gül, een 26-jarige Nederlandse schrijfster van Turkse afkomst. Het boek, gepubliceerd in 2020, beschrijft haar persoonlijke ervaringen en worstelingen met de strenge Islamitische opvoeding die ze heeft gehad. Vanwege de openhartige en kritische inhoud van haar boek kreeg Lale Gül te maken met kritiek en controverse, vooral vanuit conservatieve kringen. Onlangs sprak ze publiekelijk over de moeilijkheden en spanningen die ze heeft ervaren binnen haar familie vanwege haar keuzes en de inhoud van haar boek. Ondanks deze negatieve reacties is ze blijven pleiten voor haar recht op vrijheid van meningsuiting en verzet ze zich tegen eventuele beperkingen of bedreigingen.
Als je je als schrijver serieus bedreigd voelt, aarzel dan niet om professionele hulp in te schakelen, zoals bijvoorbeeld lokale wetshandhavingsinstanties. Het waarborgen van je eigen veiligheid moet altijd de hoogste prioriteit hebben.
Lees meer >> | 80 keer bekeken
-
Verzet tegen opgelegde waarden en normen vereist moed.
31 oktober 2023Als de opgelegde waarden en normen uit een groep je tegenstaan, en je verzet je hiertegen, kan dit leiden isolatie.
Misschien herken je jezelf hierin en heb je ervaring met mensen in je omgeving die jou als bedreigend ervaren omdat zij zich wel vasthouden aan deze waarden en normen. Laat je er niet door afleiden, want voor jezelf denken en je eigen beslissingen durven nemen leidt tot persoonlijke groei en zelfontdekking. Wanneer hier in de groep wel oog voor is draagt dit zelfs bij aan een grotere tolerantie en begrip voor diversiteit.
Het is belangrijk om je te realiseren dat het afzetten tegen opgelegde waarden en normen persoonlijk en cultureel gebonden is. Wat voor de een onaanvaardbaar is, kan voor de ander volkomen aanvaardbaar zijn. Het is ook belangrijk om respectvol te blijven in een discussie en open te staan voor dialoog en begrip, zelfs als je het niet eens bent met bestaande waarden.
Lees meer >> | 99 keer bekeken
-
Moeite met locaties beschrijven? Als je eenmaal weet hoe, kan iedereen het.
17 oktober 2023Als je een verhaal schrijft, is er om te beginnen een decor (locatie). Belangrijk is dat deze klopt bij je personages en de situatie waarin ze verkeren.
Handig is om zelf foto’s van de locatie te maken die je voor een scene wilt gaan gebruiken. Terplekke kun je dan op je gemak op een bankje of zo gaan opschrijven wat je niet (of minder goed) kunt vastleggen, zoals geur, licht en geluid. Wanneer je geen zin of tijd hebt, kun je natuurlijk altijd op internet locaties bekijken die je nodig hebt voor je scene. In dat geval kun je opschrijven hoe het daar zou kunnen ruiken of wat je aan geluiden hoort, enz.
Heb je eenmaal je decor gevonden, laat je personages dan aan de hand van je foto's van punt A naar B lopen en laat ze zintuiglijk ervaren wat je voor jezelf hebt beschreven.
Lees meer >> | 112 keer bekeken
-
Waarom verlangen we naar ongerepte natuur?
28 september 2023In de literatuur wordt natuur vaak als symbool gebruikt om verschillende ideeën en thema’s te vertegenwoordigen. Niks nieuws natuurlijk, en ook ik maak hier in mijn manuscript dankbaar gebruik van. Toen ik deze zin in een literair blad las, dacht ik meteen aan de rauwe natuur van IJsland. Ik ben eens gaan nadenken hoe ik in het kort zou kunnen samenvatten waar die voor mij symbool voor staat. Ik denk dat ik er uit ben? De ontembare kracht die er van de gletsjers, de vulkanen en de immense watervallen uit gaat, roept het verlangen op om onoverwinnelijke obstakels of uitdagingen te overwinnen. Ook doet die kracht je verlangen naar avontuur, onafhankelijkheid en de vrijheid om te ontsnappen uit de beperkingen van het dagelijkse leven.
Een video-installatie die hier over gaat kun je bekijken door op onderste link te klikken.
Lees meer >> | 105 keer bekeken
-
Risico’s van hoogsensitiviteit gecombineerd met thrillseeking
12 september 2023HSP's hebben meestal een diepere verwerking van sensorische en emotionele informatie, terwijl thrillseekers op zoek zijn naar opwinding en nieuwe ervaringen. Hoewel hoogsensitieve personen (HSP's) en thrillseekers over het algemeen tot verschillende persoonlijkheidstypes behoren, kunnen er risico's verbonden zijn aan de combinatie van deze twee persoonlijkheidsknenmerken. De belangrijkste zijn:
- Overweldiging, angst en chronische stress met emotionele en fysieke uitputting tot gevolg.
- Conflict met persoonlijke waarden. (HSP's hechten vaak veel waarde aan diepe, betekenisvolle relaties en innerlijke rust). Het nastreven van opwinding en sensatie kan in conflict komen met deze waarden en tot innerlijke conflicten leiden.
Het is cruciaal dat individuen zich bewust zijn van hun eigen behoeften en grenzen en zorgvuldig afwegen welke activiteiten geschikt zijn voor hun persoonlijkheid en welzijn.
Lees meer >> | 122 keer bekeken
-
Wat is jouw drijfveer?
15 augustus 2023Het ontdekken van je juiste drijfveer is een persoonlijk en vaak evoluerend proces. Het gaat erom te begrijpen wat je motiveert, waar je passie ligt en wat je energie geeft in verschillende aspecten van je leven. Enkele stappen die je kunnen helpen je juiste drijfveer te vinden zijn: zelfreflectie, verschillende gebieden verkennen, jezelf korte- en lange termijn doelen stellen, anderen laten vertellen wat jouw sterke punten zijn, terugkerende patronen bij jezelf ontdekken die kunnen wijzen op wat jou motiveert en ten slotte, open staan voor verandering en experimenteren.
Je juiste drijfveer ontdekken is een reis, en het is volkomen normaal om onderweg van gedachten te veranderen. Het belangrijkste is om trouw te blijven aan jezelf, te blijven leren en te groeien op basis van wat je ontdekt.
Lees meer >> | 143 keer bekeken
-
De buitenkant moet glimmen
10 augustus 2023Wanneer iemand zich voortdurend voordoet als iemand die men niet echt is, kan dat verschillende gevolgen hebben. Ik doe even een greep uit de doos: stress en emotionele belasting, verlies van authentieke relaties, mentale gezondheidsproblemen, gevoel van leegte en onvoldaanheid, verlies van eigen identiteit, belemmering van pesoonlijke groei en aantasting van zelfvertrouwen.
Kortom. Het is belangrijk om met jezelf in contact te blijven en jezelf te accepteren zoals je bent, omdat dit kan leiden tot een gezonder en bevredigender leven.
Lees meer >> | 155 keer bekeken
-
Dagdromen: de bron van oneindige creativiteit
24 juli 2023Volgens Sigmund Freud was dagdromen en fantaseren te vergelijken met wat schrijvers doen als ze een verhaal bedenken, en een voortzetting van spelen zoals we dat als kind deden: een wereld verzinnen waarin we zelf de hoofdrol spelen. Albert Einstein vatte het goed samen: Logica brengt je van A naar B, maar verbeelding brengt je overal. Over tijd en ruimte hoef je je in ieder geval geen zorgen te maken en kun je eindeloos vertoeven op bijvoorbeeld de maan, zonder daar tonnen voor te hoeven betalen. Je kunt zijn wie je wilt en alles bereiken wat in het dagelijkse leven niet lukt.
Lees meer >> | 155 keer bekeken
-
Je bent vrijer dan je denkt.
28 juni 2023Heel veel van wat we doen, hebben we geleerd van mensen waar we vroeger mee te maken hadden. Daarmee zijn ook veel gedragsregels ontstaan, die geënt zijn op de normen en waarden van die anderen. Die gedragsregels zijn ingeprent en gaan niet zomaar weg. Wanneer je je bewust bent dat je een opgelegde gedragsregel toepast, kun je die hooguit omzeilen, maar veel staan op het standje ‘automatisme’ en bepalen nog steeds de keuzes die je nu maakt.
Wat helpt is wanneer je jezelf visualiseert als een computer die vol staat met bestanden. Open ze een voor een en vraag jezelf af of de inhoud strookt met wat jij wilt en doet. Hoor je stemmetjes als: dat kun jij niet, je moet niet zeuren of zeggen ze iets anders waardoor ze je in de weg staan, dan bepalen ze niet wie jij bent en donder je ze in je digitale prullenbakje. Alleen dan kun je jezelf loskoppelen van je verleden.
Lees meer >> | 185 keer bekeken
-
Nietzsche 123 jaar na zijn dood nog steeds van invloed
9 juni 2023Als ik onderstaande gedachtegoed van Nietzsche nu eens op mijn negentiende levensjaar had gelezen, dan had ik tenminste durven vertrouwen dat het wespennest waarin ik me bevond nuttig was voor mijn verdere ontwikkeling. Nog steeds pluk ik de vruchten van die periode en ligt het ver genoeg achter me om de emoties weer op te durven zoeken om mijn verhaal meer verdieping te geven.
Volgens Nietzsche kan een te veilig leven leiden tot verveling, middelmatigheid en een gebrek aan betekenis. Hij geloofde dat ware groei en bloei voortkomen uit het aangaan van uitdagingen, het overwinnen van obstakels en het omarmen van risico’s. Hij zag het gevaar als een essentieel onderdeel van het menselijk bestaan en geloofde dat we juist door het onder ogen zien en overwinnen van gevaren onze kracht en potentieel kunnen realiseren.
Lees meer >> | 194 keer bekeken