Als de meningen van je proeflezers uiteenlopend zijn, is het belangrijk om een aantal stappen te overwegen om je manuscript te verbeteren. Suggesties zijn:

Analyseer de feedback. Maak aantekeningen over de specifieke passages waar de meningen uiteenlopen en probeer de kern van het probleem te begrijpen.

Vraag om specifieke feedback. Als de proeflezers bijvoorbeeld zeggen dat de schrijfstijl problematisch is, vraag dan welke specifieke passages of aspecten ze bedoelen.

Identificeer patronen. Zijn er bepaalde aspecten waarover veel proeflezers het eens zijn, dan kan dit je helpen om prioriteiten te stellen bij het aanbrengen van wijzigingen.

Vraag naar persoonlijke voorkeuren. Houd er rekening mee dat smaak en voorkeuren voor schrijfstijl subjectief zijn. Als de meningen variëren op basis van persoonlijke voorkeur, moet je mogelijk beslissen welke stem en stijl het beste bij jou en je doelgroep passen.

Overweeg een herziening. Als de feedback suggereert dat er daadwerkelijke problemen zijn met spanning of schrijfstijl, overweeg dan om je manuscript te herzien. Werk aan de passages die als zwak worden beschouwd en probeer de elementen te verbeteren waar de meningen uiteenlopen.

Betrek professionele redactie. Overweeg om een professionele redacteur in te schakelen. Een professionele redacteur kan specifieke adviezen geven over hoe je de spanning kunt vergroten, de schrijfstijl kunt verbeteren en andere aspecten van je manuscript kunt verfijnen.

Test nieuwe versie. Laat na het aanbrengen van wijzigingen, je manuscript opnieuw lezen door een andere set proeflezers om te zien of de verbeteringen effect hebben gehad en of de meningen meer in lijn zijn.